Ingen uppgörelse med Norge om de fyra gränsreviren

2012-11-22 |

Det blev inte något avtal mellan Norge och Sverige om de gemensamma gränsvargarna när stadssekreterarna från respektive miljödepartement träffades på onsdagen.
Norge hade hoppats på en uppgörelse där de fyra gränsreviren kunde räknas in av båda länderna med faktorn 0,5 redan från kommande vinter. Detta skulle medfört att två av de helnorska reviren kunde tas bort eftersom Stortinget har sagt att Norge skall ha bara tre föryngringar per år.

Sedan 2010 har Norge haft tre föryngringar per år. Sannolikt också i år. Den interna norska uppgörelse säger också att Norge skall ha en uppgörelse med Sverige om gränsrevirern senast före 2013.
Att det inte blev något uppgörelse beror på att Sverige inte är redo att nu förhandla om saken.
I vår kommer Regeringen att lämna över ett förslag till Riksdagen som gäller hela den svenska rovdjurspolitiken och innan detta är klart kan man inte säga något om gränsreviren.
I mötet deltog statssekreterarna Henriette Westhrin och Anders Flanking från miljödepartementen i Norge respektive Sverige.
Westhrin säger att den interna uppgörelsen i Norge att det skall finna tre vargrevir med föryngring gäller tills vidare. Vilket innebär att de revir som nu finns förblir orörda.

Gå till arkivet