Ingen skyddsjakt på Sågmyravargen

2012-07-19 |

Det blir ingen skyddsjakt på den varg i Gimmenreviret som angrep och dödade 17 får i Tällberg Sågmyra nordväst om Falun i slutet av juni.
Länsstyrelsen säger nej till en ansökan om skyddsjakt.

Enligt ansökan uppvisar vargarna i reviret ett onormalt oskyggt beteende eftersom de regelbundet dyker upp i byarna runt om i reviret.
Länsstyrelsen anger två skäl varför det inte kan bli fråga om skyddsjakt. Ena skälet är att stängslet inte var intakt eftersom den nedre tråden satt alldeles för högt vilket möjliggjorde för vargen att ta sig in i hägnet. Innan skyddsjakt blir möjligt ska andra vägar prövas för att få stopp på attackerna. Avståndet till mark för den nedre tråden skall nu vara åtgärdat. Och det har heller inte varit några nya attacker på får i området.
Det andra skälet att säga nej är att den person som ansökt om skyddsjakt inte är den drabbade fårägaren.
Ett tredje skäl att inte ge skyddsjakt är att den varg som ska skyddsjagas skall vara identifierad. Att ge skyddsjakt på en eller flera vargar i ett revir bara för att decimera familjegruppen finns inte stöd för i bestämmelserna för skyddsjakt. Dessutom finns valpar i reviret som behöver båda sina föräldrar under hösten.
– Det står inte riktigt vad den här personen har för grunder för att ansöka om skyddsjakt. Det är den som kan riskera att drabbas eller få en skada har rätt att ansöka. Den här ansökan var lite mer allmänt hållen, säger Andreas Gällerspång, tillförordnad enhetschef för Länsstyrelsen i Dalarna till dt.se.

 

Gå till arkivet