Idre ställer utlimatum för finskryskan - flytta eller skyddsjakt

2011-08-16 |

Foto: Naturvårdsverket. Idre nya sameby vill döda den finskryska vargtiken som funnits runt Idre sedan början av maj. Hennes brott - hon har hittat en hane.

Idre sameby ställer åter krav på Naturvårdsverket att något måste hända med den finskryska vargtiken som uppehållit sig runt Idre och Särna sedan början av maj.
Tidigare ville man att hon skulle flyttas, nu vill man skjuta henne.
Dessutom har hon börjat attackera får på fäbodar i området. Två fäbodar har blivit av med får då hennes sändare visar att hon varit i fäbodsområdet.
En av fäbodsägarna säger ett hon kommer att lämna in en ansökan om skyddsjakt.

Anledningen till den skärpta tonen är att tiken sannolikt har bildat par med en av de hanar som funnits i samma område under våren och sommaren.
För några veckor sedan sågs två vargar tillsammans öster om Särna, den en ljus och med halsband. Sannolikt att det var finskryskan som observerades eftersom obsen gjordes inne i hennes revir. För övrigt första gången hon setts sedan hon etablerade sitt revir öster om Österdalälven mellan Idre och Särna.
Har hon bildat par med en hane och flyttas kommer hon definitivt att gå tillbaka ytterligare en gång resonerar samebyn och förordar en skyddsjakt.
Samebyn har ett riksdagsbeslut i ryggen. Det säger att det inte får förekomma några vargetableraringar i renbetesområdet. Och norra delen av det område som tiken trampat in som sitt revir omfattar delar av Idres åretruntmarker.
Men riktigt så enkelt är det inte. Det finns utrymme för enstaka vargetablering även i renbetet. Ett sådant finns också längre österut i södra Härjedalen det s k Tandsjöreviret.
Idres förhållningssätt till vargen som i princip varit osynlig under sina månader i området finns anledning att ifrågasätta. Samebyn har skyddsjagat fem vargar senaste året och dödat ytterligare en enligt paragraf 28. Många vargar som vandrar norrut från Norge, Dalarna och Värmland hamnar inom samebyns renbete och riskerar alltså att bli dödade.

Relaterade länkar

Gå till arkivet