"I stort sett omöjligt att skilja på hona och hane"

2011-09-21 |

Björnjakten i Gävleborg är över sedan en vecka.
I efterdyningarna av jakten har nu en jägare polisanmält sedan det visar sig att den björnhonan hade mjölk vilket alltså visar att det var en hona med ungar som dödades.

Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet i Gävleborg, kommer jägaren till undsättning och säger till gd.se att det i stort sett är omöjligt att skilja på hona och hane när de lufsar runt i skogen.
Hur många honor med ungar skjuts då egentligen under björnjakten kan man fråga sig.Björnjakten som inleddes den 21 augusti avslutades förra veckan då den sista björnen sköts i Ljusdal. Av årets kvot fälldes fem björnar i Ockelbo och i Sandviken sköts tre.
Att skjuta en hona med ungar är emot jaktreglerna.
Björnhonan sköts i Ockelbo och Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen säger till gd.se att ärendet är överlämnat till polisen.
– Ungarna visade sig först efter att honan skjutits. Men det är jägarens ansvar att vara så pass säker att han eller hon kan göra en god bedömning av situationen. Nu är det upp till polisen att ta reda på om han handlade rätt eller fel.

 

 

Relaterade länkar

Gå till arkivet