Hittills i vår har 49 björnar skyddsjagats i Jämtland och Norrbotten inom olika renkalvningsområden

2012-05-31 |

Foto: Länsstyrelsen Jämtland. Den skjutna björnen på Ruvthen Sijtes samebys marker i Tännäs.

UPPDATERAD 31 MAJ. För två veckor sedan kunde rovdjur.se berätta att det under en vecka med början 7 maj hade skjutits nio björnar i Jämtland på skyddsjakt. Alla sköts inom olika renkalvningsområden i länet.
Nu har det gått två veckor och sedan 16 maj har det skjutits ytterligare 11 björnar i länet. Fortfarande sker jakten inom kalvningsomåden tillhörande olika samebyar.

Lägger vi till den björn i Brattriet i Ruvthen Sijtes sameby i Tännäs som sköts på skyddsjakt redan 24 april innebär det att 22 björnar har skyddsjagats under den senaste månaden i Jämtland.
Tre av dessa björnar är honor med tre fjolårsungar vardera samt en hona med en unge, övriga är ensamma björnar.
- Den här skyddsjakten måste vi ta hänsyn till när omfattningen av höstens licensjakt ska beslutas, säger Karin Ericsson ledamot i länets Viltförvaltningsdelegation och representant för naturintresset.
Karin Ericsson är inte motståndare till skyddsjakten i sig, men menar att en så kraftig avskjutning som nu skett under maj måste man ta hänsyn till i licenstilldelningen.
- 22 björnar är nära 25 procent av förra årets licenstilldelning på 90 björnar i länet, påpekar hon.

Sammanlagt 49 björnar
Utöver dessa björnar kom det i veckan fram att man i det tysta skjutit 27 björnar i Norrbotten under april och maj. Alltså 49 björnar döda i Norrland inom renbeteslandet under våren. Även i Norrbotten anger man mycket snö som orsak till att björnarna skjutits. Vajor en kalvar har inte hunnit undan när björnarna gått in i renhjordarna under kalvningen.


Skjutna björnar i Jämtland under våren
1 björn
- tisdag 24 april sköts en björn på Brattriet i Ruvthen Sijtes sameby, Tännäs.

5 björnar, varav hona med tre fjolårsungar - måndag 7 maj skyddsjakt på en björnhona med tre fjolårsungar samt en vuxen hane i Mittådalens samebys kalvningsland, nordväst om Bruksvallarna.

3 björnar, hona med två fjolårsungar - torsdag 10 maj skyddsjakt på en björnhona med två fjolårsungar i Jovnevaerie samebys kalvningsland i Offerdalsfjällen.

1 björn - söndag 13 maj en björn i Mittådalens samebys kalvningsland.

5 björnar, varav hona med tre fjolårsungar - onsdag 16 maj fem björnar i Ohredahke samebys kalvningsland, dels en hona med tre ungar i området norr om Jougdaberg, och dels en ensam björnhona i Härbärgsdalen.

1 björn - torsdag 17 maj en björn i Jovnevaerie samebys kalvningsland.

2 björnar, hona med fjolårsunge – onsdagen 23 maj fälldes två björnar vid Aerhtsege nordost om Gäddede.

4 björnar, hona med tre fjolårsungar - lördagen 26 maj avlivades fyra björnar i Väktardalen, även det nordost om Gäddede.

 

 

Relaterade länkar

Gå till arkivet