Hane från Fulufjällsreviret går med den finskryska vargtiken

2011-08-08 |

Foto: Naturvårdsverket. Finskryskan har ögon för en hane från Fulufjällsreviret som finns i Idretrakten.

När finskryskans sändare plötsligt gav ifrån sig en position som inte stämde med tidigare förflyttningar inom området mellan Idre och Särna började spekulationerna.
Men det verkar som orsaken till hennes utflykt utanför reviret handlar om kärlek.
Fredag 12 augusti kl 08 är hon tillbaka någonstans inom en kvadratmil rakt öster om Idre by.
Natten till i dag lördag 13 augusti finns hon mitt mellan Idre och Särna, i ett område hon inte GPS-mässigt varit i tidigare. Klockan 14 i dag lördag befinner hon sig lite nordöst om Särna helt nära gränsen till Härjedalen.

Enligt uppgifter i dt.se finns en hane från Fulufjällsreviret i samma område nordväst om Idre by i området runt Vassbo som finskryskan sändare lämnat sin senaste position.
Om hanen är identisk med en varg som Idre nya sameby fick tillstånd att skyddsjaga tidigare i sommar är inte känt.
Den ryska vargtiken ges nu också skulden för attacker mot får öster om Idre på Foskvallen. Åtta får på bete har dödats under samma tid som tiken fanns i området.
– Jag har besiktigat skadorna och mycket talar för att det är en varg, även om det också ser ut som om det varit en hund som varit framme, säger Alf Nordin, som är länsstyrelsens besiktningsman, till dt.se.

Sedan detta skrevs har finskryskan och hennes följeslagare attackerat nya får på en fäbod längre söderut. Tvp får att hittats döda och fyra är försvunna.

Fäbodens ägare säger att hon ska lämna in en ansökan om skyddsjakt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet