Gunnar Glöersen: - Tjuvjakt har visst minskat

2011-05-14 |

Tjuvjakten på vargar har visst minskat sedan möjligheten till licensjakt infördes. Det hävdar nu Svenska Jägareförbundet och stödjer sig på en undersökning gjord av forskningsgruppen Skandulv. Enligt den skulle den del av vargstammen som dödats illegalt ha minskat från 14 procent till bara fyra procent.

Rapporten presenterades vid symposiet om jaktbrott som hölls i Orsa i veckan. Men arrangören, Världsnaturfonden, som beställt rapporten från Skandulv, ville inte släppa den till allmänheten förrän om några veckor. Motiveringen sades vara att man ville kontrollera alla fakta.
– Vi ville visa dem respekten att själva avgöra hur och när rapporten skulle publiceras. Men vi blev upprörda när miljöåklagaren Christer Jarlås i Östersund, som var en av huvudtalarna vid konferensen, ändå säger att licensjakten inte haft någon effekt på den illegala jakten, säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen, som också är jaktvårdskonsulent i Värmland.

Vet inte - förmodar...
Hur Skandulvs undersökning gjorts vet han inte, men förmodar att den bygger på hur många sändarförsedda vargar som försvunnit och en uppskattning av hur stor del av de försvinnandena som kan antas bero på illegal jakt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet