Greps vid varglya: Fyra män från södra Härjedalen anhållna misstänkta för grovt jaktbrott

2012-05-08 |

Uppdaterad -- I söndags anhölls fyra män från Lillhärdal och Sveg misstänkta för grovt jaktbrott på varg. Männen greps bokstavligen på bar gärning i Tandsjöreviret som ligger utefter gränsen mellan Härjedalen och Dalarna söder om Lillhärdal.
Enligt uppgifter till rovdjur.se befann sig männen vid årets lya då de upptäcktes från en polishelikopter och kunde gripas.
Med sig hade männen kött som polisen misstänker skulle läggas ut i anslutning till lyan där tiken snart ska gå in och föda årets kull.

Årets lya ligger innanför gränsen till Dalarna.
För några år sedan i samma revir försvann oförklarligt en hel valpkull som nyss hade fötts i en annan lya.
Köttet är skickat på analys för att se om det är preparerat med någon form av gift.
Mycket lite har sipprat ut vad det hela handlar om. Miljöåklagare Åse Schultz som är förundersökningsledaren har tillfälligt lagt locket på.
Det enda hon avslöjat till media är att fyra män anhölls i Lillhärdal på söndagen. Och att samtliga är misstänkta för grovt jaktbrott på varg.
Ä De förnekar brott. Jag har fyra dygn på mig att ta ställning till om jag ska begära dem häktade, säger Åse Schultz till nättidningen Jakt & jägare.
Tre av männen är mellan 40 och 45 år gamla, den fjärde mannen är pensionär. De fördes på söndagen till Mora och på måndagen vidare till Borlänge.
De förts till Dalarna eftersom lyan där de greps ligger i länet.

Gå till arkivet