Gråhundstik dödad av varg utanför Enviken

2011-09-27 |

Förra torsdagen dödades en kalv av varg i närheten av Västervik. Dagen efter observerades en varg i närheten av Stegeborg i samma område.
Jaktledaren för det jaktlag som sedan någon månad skyddsjagar en varg på Vikbolandet tror inte att det är ”hans” varg som lämnat området och gått ner till Västervik.
Skyddsjakten på Vikbolandet pågår till och med fredag 30 september.

I  lördags morse attackerades en stövare av en varg under på harjakt nordväst om Åmot i Sjösvedenreviret.
När hunden återvände till sin ägare upptäckte denne att hunden var skadad. Veterinären som behandlade hunden, bland annat fick man sy ihop flera sår, säger att det sannolikt är varg som är orsaken till skadorna.

I söndags dödades en åttaårig gråhundstik av varg mellan Enviken och Gårdviks fäbodar i Dalarna. Hunden återfanns en timma efter attacken och då återstod bara huvud och ena låret.
Ägaren var ute och tränade sin hund inför älgjakten.
Efter en halvtimma upptäckte han på pejlen att hunden var stilla, och när hon fortfarande var kvar på samma plats ringde han upp hunden.  Det han hörde då var sannolikt vargens behandling av det som var kvar av hunden, skrap och andra ljud hördes. Efter ytterligare fem minuter på samma plats insåg ägaren att något var fel.
Han åkte mot platsen där hunden fanns och gick sista biten. Det som mötte honom var en flyende varg och resterna av sin gråhundstik.
Länsstyrelsen säger att det  är det vargar från Långsjöreviret.

Varg dödade ett får i Dalsäng utanför Sandviken 18 september. Tre dagar senare lämnade fårägaren in en skyddsjaktsansökan.
Länsstyrelsen Gävleborg funderar fortfarande på vilket beslut man ska fatta, trots att man på sin hemsida säger att man skyndsamt ska handlägga ärendet.

Gå till arkivet