GPSen blev den direkta orsaken till Kynnavargens död på lördag eftermiddag

2011-11-11 |

Vid Väraberga väster om Älmhult slutade livet för den genetiskt viktiga vargtiken från norska Kynnareviret

Jakten på vargen Kynna är över. I lördags klockan 15.30 sköts hon av ett jaktlag från Älmhult.
Enligt Jakt & Jägare hade tikens GPS en avgörande roll att man lyckades döda henne. Man gick på hennes lega och stötte upp henne framför en passkytt.
Platsen där vargtiken sköts heter Väraberga som ligger rakt väster om Älmhult.

- Hela hetsen mot Kynna känns helt uppåt väggarna och i strid med lagstiftningens stränga restriktioner och villkor för skyddsjakt av rovdjur, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen i en intervju med Kvällsposten.
Och hon menar att hela saken kunde kunde lösts på annat sätt
- Det hade kunnat gå att lösa på ett annat sätt. Framför allt borde man noggrannare undersökt möjligheterna till att stängsla in de utsatta hägnen med tamboskap.
I torsdags gav Naturvårdsverket tillstånd till förlängd skyddsjakt och den här gången var jägarna effektivare. Under ordinarie skyddsjakt som pågick tre veckor påsköts hon en gång men i övrigt höll hon sig undan.
Senaste tiden har Kynna varit utanför det tidigare reviret men hade sedan några dagar återvänt och börjat riva får igen.
– Att vargen nu återkommer till sitt revir och gör förnyade angrepp på får gör att vi bedömer att det med stor sannolikhet blir ytterligare angrepp. Vi gör samma bedömning som tidigare, det vill säga att det inte är möjligt att sätta upp tillräckligt med rovdjursavvisande stängsel på kort tid för att förhindra ytterligare angrepp, sade Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket när beslutet att förlänga jakten togs i veckan.

Dokument för nedladdning!

Skyddsjakt Kynna fortsatt jakt 10 nov.pdf

Relaterade länkar

Gå till arkivet