Glöersen tror inte på hemligt nätverk

2010-05-03 |

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Värmland, tror inte att det finns ett hemligt nätverk av vargjägare. I alla fall inte i den utbredning som påstods i SVT:s dokumentär på söndagskvällen.

– Det faller på sin egen orimlighet, säger han.

Dokumentären Vargkriget som sändes i SVT på söndagskvällen har redan rönt stor uppmärksamhet. Där avslöjades bland annat att det finns en stor mängd vargjägare i de svenska varglänen som är väl organiserade i ett cellsystem. Cellerna byter information med varandra och kämpar i vad som beskrivs som ”en väpnad kamp” mot vargens existens. I programmet talas om så många som 200 personer som är involverade i nätverket. En siffra som Gunnar Glöersen inte ger mycket för.

– Jag ställer mig starkt frågande till att det skulle finnas ett sådant här nätverk till att börja med, och att det skulle finnas så många som flera hundra i det här tror jag helt enkelt inte på. Det skulle vi känna till. Jägare gillar att prata, och det här är det ingen som vet något om, säger han.

Enligt Gunnar Glöersen är det väl känt sedan tidigare att det förekommer tjuvjakt på varg och att den kan vara utbredd. Men därifrån är steget stort till att det skulle finnas ett illegalt och väl organiserat nätverk.

Relaterade länkar

Gå till arkivet