Förvaltningsrätten avslår överklagandet av skyddsjakten i Sjundareviret

2016-05-25 |

Redan när Rovdjursföreningen i början av maj överklagade skyddsjakten på en varg i Sjundareviret gav Förvaltningsrätten en fingervisning om vartåt det lutade.
Rätten lät jakten fortsätta trots att Rovdjursföreningen begärde inhibition, alltså få ett stopp för jakten under tiden som jakten i sak prövades.

Nu har Förvaltningsrätten prövat överklagandet och skyddsjakten kommer inte att stoppas.
Enligt domen konstateras att i nuläget finns ingen annan åtgärd för att förhindra att fåren på Molstaberg möjligen kommer att angripas.
- Att upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten försvåras inte om en av dessa vargar skjuts. En skyddsjakt kan vidare antas hindra att allvarlig skada uppkommer. Det är inte möjligt att på kort sikt genomföra permanenta förebyggande åtgärder för att skydda fåren, skriver Förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.
Hela domen finns nedan i bilaga.
Förra året då familjegruppen var intakt med föräldradjur och ett antal valpar fick fårägarna ett 60-tal får dödade under sommaren och hösten.
Angreppen kom av sig när föräldratiken sköts på sensommaren. Mannen som sköt är misstänkt för grov olaga jakt.
Utöver Rovdjursföreningen har ytterligare tre organisationer överklagat skyddsjakten som beslutades av Länsstyrelsen i Stockholm.
Jakten som hittills varit resultatlös får därmed fortsätta, enligt Länsstyrelsens beslutet till 10 juni.
Hur många vargar som finns kvar i reviret är det ingen som vet. Några tecken på att föräldrahanen är kvar finns inte, möjligen finns en eller några valpar kvar. Men även dessa kan vara på väg att lämna området enligt valpars normala beteende. Finns det en tik bland eventuellt kvarvarande valpar kan hon ta över reviret.

Dokument för nedladdning!

Dom Sjunda 24 maj-16.pdf

Gå till arkivet