Fjärde vargangreppet på får i Skåne - jaktbeslut dröjer

2013-08-14 |

I yttrandet föreslår Länsstyrelsen en tidsbegränsning av skyddsjakten på tre veckor och en geografisk begränsning till sydöstra Skåne enligt kartan. (Väg 13 Ystad-Hörby i väster och väg E22 i norr från Hörby till Nöbbelöv då gränsen följer vägen till Åhus

UPPDATERAD 14 AUGUSTI.
I ett kompletterande yttrande till Naturvårdsverket tillstyrkte på tisdagen Länsstyrelsen i Skåne skyddsjakt på den varg som sedan förra helgen dödat 19 får vid tre angrepp i sydöstra Skåne.
Natten till onsdagen slog vargen till igen, den här gången utanför Sjöbo. Fyra får dödades.

I förra veckan sade Länsstyrelsen Skåne nej till skyddsjakt i sitt yttrande till Naturvårdsverket. Ett angrepp i Ingelstorp i östra Ystads kommun fick Länsstyrelsen att ändra sig.
I morgon torsdag räknar Naturvårdsverket med att ta beslut om skyddsjakt eller inte.
Länsstyrelsens första bedömning då man sade nej till jakt gjordes utifrån en situation med två vargangrepp på kort tid i samma område, och två tidigare angrepp i maj och juni i en annan del av Skåne. Länsstyrelsens nej byggde på att man inte med rimlig sannolikhet kunde anta att en och samma varg låg bakom samtliga angrepp.
Sedan dess har det skett ytterligare angrepp i sydöstra Skåne. Sannolikt är det nu fyra angrepp från en och samma varg inom loppet av drygt en vecka. Riktlinjerna från viltvårdsförvaltningen säger att vid tre angrepp från samma individ i ett begränsat geografiskt område kan skyddsjakt bli aktuell.
Viltskadecenter sade ja till skyddsjakt på vargen redan i fredags i sitt yttrande till Naturvårdsverket.

Fyra vargangrepp i samma geografiska område i Skåne sedan förra helgen:
3 augusti: Nio döda får i Östra Sallerup i Hörby kommun.
6 augusti: Sex döda och två skadade får i Fränninge i Sjöbo kommun.
10 augusti: Fyra döda och ett skadat får i Ingelstorp i Ystads kommun.
14 augusti: Fyra döda får i Sjöbo kommun

 

 

Gå till arkivet