Finskrysksvenska vargparet "slussades" ut i södra Tiveden norr om Karlsborg

2011-12-13 |

Foto: Naturvårdsverket. Finskryska vargtiken är åter på väg, tillbaka norrut? På lördag vill LRF Skaraborg visa sitt missnöje med utslussningen i Tiveden och arrangera ett klassiskt vargdrev.

Det finskrysksvenska vargparet som fångades in i det snöklädda Idre i söndags släpptes i södra Tiveden norr om Karlsborg, som var en av de två platser som Västra Götaland angivit som möjligt område att slussa ut flyttade vargar
Det avslöjar nu Naturvårdsverket sedan vargarna redan efter något dygn lämnat området och är på väg mot okända mål. I vilken riktning de rör sig har inte avslöjats.

- Vi har väntat med att informera om utsläppsområdet av hänsyn till vargarna. När vargarna blir sövda behöver de tid för att återhämta sig i lugn och ro. Särskilt som de också har transporterats så pass långt. Det är viktigt att vi säkerställer vargarnas säkerhet, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.
- Naturvårdsverket kommer att följa vargarna de närmsta dagarna för att se att allt går bra. Därefter kommer vi att ha längre tid mellan övervakningstillfällena. I vår är det dock intressant att se om det blir några valpar.
Enligt ett pressmeddelande på tisdagen fungerade flytten av vargparet från Idre enligt planera i gott samarbete med Idre sameby.
Vargarna sövdes från helikopter och därefter transporterades de med bil till utsläppsplatsen.
Det här är andra gången på drygrt ett halvår som den finskryska tiken fångas in i renbetesområdet och körs ner till Mellansverige.
I mars fångades hon in öster om Sveg, kördes ner till Kilsbergen nordväst om Örebro, stannade där några dagar och satte sedan målmedveten kurs tillbaka, via en sväng genom Norge, tlll området där hon befanns sig då hon infångades.
När hon väl nådde sitt mål tog hon det betydligt lugnare, gick tillbaka några mil västerut till området öster om Idre och har sedan dess befunnit sig där. Ensam tlll att börja med men under sommaren dök en hane upp som slog följe med henne i det revir som hon trampat in.

Klassiskt vargdrev
När Naturvårdsverket i dag meddelade att tiken och hannen från Idre släppts i norra Skaraborg har LRF:s kommungruppsordförande i Gullspång Bo Hagström lämnat in en ansökan om demonstrationstillstånd för ett klassiskt vargdrev nu på lördag den 17 december kl 10.00 med start från Hagströms gård Åsebol i Gårdsjö för att driva bort vargparet.

Det tkommer dock inte att ske eftersom förföljande av ett fredat djur klassas som olaga jakt.

- När regeringen utan dialog bröt sin del av avtalet har LRF avsagt sig all inblandning vad gäller förankring eller beslut om att peka ut områden för flytt av varg i länet. Vi anser inte att Sverige behöver skynda på minskningen av inavelsgraden eftersom ingen fara föreligger för vargstammen då licensjakten och maxtaket är borta, säger Bosse Hagström och fortsätter:

- Det är inte rimligt att vi ska fortsätta försvara en uppgörelse när vår motpart staten helt lämnat sin del av avtalet.

- Även frågan om full kostnadsersättning till djurhållare för att ha rovdjur på sina marker är olöst, säger Bosse Hagström.

Gå till arkivet