Finskryskan nu nordväst om Idre upp mot Grövelsjön

2011-07-27 |

Foto Naturvårdsverket. Den finskryska vargtiken har nu utvidgat sitt revir till att omfatta även området norr om Idre by, farligt nära samebyns sommarbete på Långfjället.

Natten tilll 6 augusti fanns den finskryska vargtiken nordväst om Idre by, nära norska gränsen upp mot Långfjället vid Grövelsjön. Och det är ett område som hon inte tidigare befunnit sig under den tid hon trampat revir mellan Idre Särna och Jämtlandsgränsen.

Onsdag 27 juli hade den finskryska vargtiken för första gången flyttat sig norr om Idre, farligt nära Idre nya samebys renbete på Långfjället.
Natten till 29 juli gick hon rakt österut mot Jämtlandsgränsen, fortfarande på samebyns åretruntmarker.
Lördag 30 juli fanns vargtiken rakt öster om Särna, på betryggande avstånd från Idres åretruntbete och §28.
På söndagskvällen var hon tillbaka öster om Idre, men nu närmare Jämtlandsgränsen.
Samebyns talesman i rovdjurfrågor Benny Jonsson hotade att skjuta henne med stöd av §28 om hon började jaga ren. Hans alternativ är att Naturvårdsverket fångar in henne och flyttar henne bort från området. Hon måtte ha hört varningen, dygnet senare hade hon gått söderut ca fyra mil rakt öster om Särna.
Sedan hon började röra sig i området öster om Idre-Särna har hon varit det troget. Helt klart har hon etablerat revir i området. Hon har en GSM-sändare som en gång om dygnet lämnar ifrån sig senaste dygnets GPS-positioner.
Benny Jonsson vill alltså att Naturvårdsverket fångar in henne och flyttar henne bort från Idres renar.
Det är i princip omöjligt att fånga in henne när det inte är spårsnö och eftersom hon redan fångats in en gång kommer hon att göra allt för att hålla sig så långt borta från helikoptern som möjligt. Och dessutom kan man undra vad en flytt skulle betyda. Senast hon flyttades gick hon målvedevetet över 100 mil tillbaka till Svegområdet där hon fångades in. Hon släpptes ut i Kilsbergen sydväst om Nora, och vissste inte var hon var, För att få orientering letade hon sig med hjälp av sitt "sjätte sinne" tillbaka upp till Sveg.
Sedan mitten av maj var hennes GSM-sändare tyst, ingen visste var hon fanns.
Måndag 11 juli på morgon klockan 08.00 gav sig hennes GSM-sändare plötsligt till känna igen. Och det med en GPS-position rakt öster om Idre by, samma postion hon fanns då sändaren tystnade.
Orsaken till GSM-tystnaden kan man bara spekulera om, antingen har sändaren varit i GSM-skugga eller så har sändaren av någon annan anledning inte fungerat under en tid. Detta har hnt med andra sändare. Plötsligt fungerar de igen.
Postition 11 juli har hon återvänt till flera gånger efter längre utflykter under tiden hon befunnit sig i Idre/Särna-området sedan början av maj.
På tisdag 12 juli hade hon flyttat sig någon mil norrut utefter gränsen till Jämtland,  där hon hamnade i skugga igen. Fredag 15 juli dök signalen upp igen i samma område som 11 juli. Natten till söndag 17 juli var hon nordöst om Särna. Natten till  20 juli var hon tillbaka öster om Idre, och där fanns hon kvar tills nu då hon plötsligt är norr om Idre när Långfjället.

ATt flytta henne nu under sommarvärmen och utan spårsnö skulle innebära stora fysiska påfrestningar för vargen. Och därför blir det inte aktuellt med någon flytt förrän tidigast om en månad då nätterna börjar bli lite kyligare enligt Naturvårdsverket.
Detta är ett dilemma naturligtvis. Flyttas hon inte förrän om en månad har hon rotat sig än mer i området och kommer säkert att återvända på samma sätt som hon gjorde till då hon förra ghången kördes ner från Sveg tlll Kilsbergen.
Benny Jonsson är orolig för samebyns renar som finns i området, det handlar mest om vajor och kalvar som inte håller ihop i en hjord utan går omkring utspridda i området.

 

 

Gå till arkivet