Finskryskan får nu skulden för två försvunna getter

2011-09-09 |

Foto: Naturvårdsverket Finskryskan är genetisk viktig och får inte dödas.

Som väntat sade Länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på den finskryska tiken och hennes hane som två samebyarna Idre nya sameby och Ruvhten Sijte i Tännäs och en fäbodbrukare i området ansökt om.
Vargparet har vid två tillfällen tagit får vid fäboden, samebyarna ansökte i förebyggande syfte eftersom parets revir omfattar bland annat samebyarnas vinterbeten.

Vargparets senaste positionen är rakt öster från Idre by.
Paret som senaste dagarna befunnit sig i gsm-skugga får nu  skulden för två försvunna getter på en fäbod i Fjätervålen. Inga bevis för att det är vargparet som varit framme finns mer än att Fjätervålen iingår i deras revir.
Se länkad sida sist i artikeln.
Anledningen till avslaget är att Länsstyrelsen bedömer vargtiken som alltför värdefull för att dödas.
Efter det senaste angreppet mot får så lämnade fårägaren in en begäran om skyddsjakt på de två vargarna. Detsamma gjorde även Idre nya sameby och Ruvhten Sijte från Tännäs.
Det flaggas redan för en överklagan av beslutet till Naturvårdsverket.
– Vi kommer att överklaga beslutet till naturvårdsverket, men först ska jag prata med naturvårdsverkets ansvariga, säger Benny Jonsson, som är rovdjursansvarig för Idre nya sameby till dt.se.
Nyligen angreps en pointer vid Sörsjön inom Fulufjällsreviret. Hunden klarade livet men fick ta emot bett över ryggen samtidigt som den i pointerfart rusade tillbaka till husse.
Ägaren som driver ett jaktföretag har nu lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen

Relaterade länkar

Gå till arkivet