Finskryskan får inte skyddsjagas - och ingen vet var hon är

2012-03-22 |

Länsstyrelsen i Jämtland säger nej till skyddsjakt på den finskryska vargtiken som gått tillbaka till renskötselområdet för tredje gången på ett år efter att ha körts ner till Mellansverige lika många gånger.

Orsaken att hon inte får jagas är förutom att hon är Sveriges viktigaste varg är att hon inte är kvar på Jijnjevaeries samebys betesmark söder om Bräcke.
Det var Jijnjevaerie sameby som ansökte om skyddsjakt. Hon rev totalt tre renar från två samebyar innan hon sövdes en sista gång och flyttades till Uppsala län 6 februari. Därifrån kom hon tillbaka tre veckor senare och spårades till samma område igen, söder om Bräcke. Den här gången upptäcktes en (1) vargdödad ren.
Samtidigt har Länsstyrelen att ta ställning tlll en annan skyddsjaktsansökan som gäller en varg med okänt ursprung som uppehåller sig norrdvöst om Sveg.
Skitprover håller på att analyseras och därför dröjer besked om denna varg. Det kan vara finskryskan som dragit sig närmare det revir hon trampade in förra sommaren i Idreområdet.
Men det finns också uppgifter om att hon kan vara på väg norrut eftersom den senaste spårningen som går att knyta till henne var i trakterna av Junsele i Västernorrland 5 mars.

Gå till arkivet