Finskryska vargparet är tillbaka i norra Svealand

2012-01-11 |

11 december släpptes det värdefulla vargparet från Idre ut ur sina transportburar i södra Tiveden. Efter bara en kort vila efter transporten började de röra på sig norrut och gick runt i Örebro län söder om E20 några dagar. E20 korsades och paret stannade upp mellan E20 och E18.

När tiken gick över E18 blev hanen kvar söder om vägen och viltstängslet och gick inte över förrän 7 januari. Då var tiken långt upp i Dalarna på väg åt nordost.
När hanen väl tog sig över E18 var han på bara några dagar uppe i höjd med Mora. På en nästan spikrak kurs tillbaka mot Idre där han och tiken fångades in 11 december.

Eftersom tiken är en genetiskt värdefull varg kommer Naturvårdsverket att fortsätta att följa henne för att se om hon etablerar revir igen. Förhoppningen är att hon hittar en annan hanne och får valpar i vår. Naturvårdsverket återkommer med information om arbetet med att genetiskt förstärka vargstammen.

Men det skulle inte överraska om hon plötsligt vänder västerut och snart är tillbaka i Idre. Hon har ju gjort den "resan" tidigare i slutet av mars men kom då in västerifrån till infångningsområdet.

Gå till arkivet