Finskryska tiken på väg ensam mot norra delen av Hälsingland

2012-01-03 |

Foto: Naturvårdsverket. Vargflyttsansvarige Helene Lindahl Vik är tveksam till om den finskryska vargtiken kan och ska flyttas ytterligare en gång om hon skulle återvända till renbetesområdet.

Som vi befarade är den finskryska vargtiken nu tillbaka i Dalarna med sin hanne. Tiken kom tillbaka till Dalarna redan före jul medan hanen blev kvar i Örebro län nära Värmlandsgränsen.
Exakt var tiken finns just nu avslöjas inte, dock har hon för tillfället inte kurs mot Idreområdet utan går på en mer nordsöstlig kurs som skulle ta henne till norra delen av Hälsingland om hon håller fast kurs.
Uppdaterad 3 januari kl 16

- Men inget är säkert, hon kan ändra kurs när som helst , säger Helene Lindahl Vik på Naturvårdsverket.
Om vargtiken skulle hamna i renbetetsområdet igen är Helene Lindhal Vik tveksam till en ny flytt av henne. Dels ser Helene Lindhal Vik ingen mening med en ny flytt eftersom vargtiken vägrar stanna i det område hon flyttas till och dels är ytterligare en flytt tveksam ur en djurskyddsaspekt. Flytten i december var andra gången hon flyttades ner från renbetet till Mellansverige. Båda gångerna har hon gått tillbaka norrut.
I december fick hon sällskap av den hane som anslöt sig till henne i somras i hennes revir mellan Idre och Särna. Partet släpptes ut i södra delen av Tiveden i mitten av december och gav sig redan efter någon dag iväg norrut.
Den här gången var det en mer målmedveten kompassriktning än i slutet av mars då vargtiken ensam fångades in öster om Sveg och kördes ner till Kilsbergen. Efter en stor runda ner genom Norge tog sig tiken så småningom ”hem” till Sveg innan hon gick tillbaka sina spår och etablerade sig mellan Idre och Särna. I somras fick hon sällskap av en ung hane som sedan dess stannat hos henne. Helt enligt föreskrifterna hur ett vargrevir uppstår.

Fotnot: Efter vårt samtal med Naturvårdsverket vid lunchtid på tisdagen bestämde sig verket för att gå med uppgiften att vargparet kommit ifrån varandra av någon orsak. Hanen är kvar i Örebro län på gränsen till Värmland och rör sig fram och tillbaka enligt sändaren. Man hoppas det är ett tecken på att han letar efter tiken och att han snart ska följa efter, om han hittar hennes spårlöpa.
I området där hanen uppehåller sig finns inte några direkt hinder, som skulle förklara varför han inte är med tiken på väg mot Hälsingland. Möjligen kan det vara ett viltstängsel i området som orsakade att de kom ifrån varandra. Enligt uppgift har det inte gått tätt tillsammans varje stund under förflyttningen från södra Tiveden där de släpptes ut. Tiken kan ha hittat en väg genom viltstängslet som inte hanen upptäckt om han vid tillfället inte fanns nära henne.

Gå till arkivet