Fem vargar i den skandinaviska vargstammen saknas avslöjades i veckan

2012-03-16 |

Foto: Statens naturoppsyn. Varghane - överkörd, skadad och avlivad i norska Österdalen.

Det blev skymning över den skandinaviska vargstammen den här veckan.
Först avslöjades att två gentetiskt värdefulla vargar i Norge saknas, sannolikt tjuvjagade och i torsdags morse dödades en varg i en trafikolycka i Österdalen. Dessutom saknas Galvenhanen och även hanen till den saknade tiken i Norge.
Fem vargar varav tre viktiga för att återupprätta en livskraftig vargstam är ett hårt slag, även för jägarna faktiskt. Vi återkommer till detta senare.

De saknade vargarna är en Galvenavkomma som sedan 2010 befunnit sig i par i Eidskog. Hon vandrade ut från Hälsingland 2009 och hamnade i Solör på västsidan av Glomma. På vårvintern 2010 flyttades hon över till östsidan av älven eftersom hon hade börjat jaga får. När hon släpptes hade hon fått en sändare som tystnade efter ett tag, och man tappade kontakten med henne. Den allmänna uppfattningen var att hon var skjuten. Man så plötsligt dök hon upp tillsammans med en hane sydväst om Eidskog.
Men trots att alla möjliga områden finkammats i vinter efter spår efter henna har hon inte gått att finna. Inte heller hennes hane finns i området. Hanen kan ha lämnat området när han blev ensam.
Den andra vargen som saknas är den invandrade hanen i Kynnareviret som under tre år 2008 till 2010 gett Skandinavien tre kullar med genetiskt viktiga vargvalpar så kallade F1or, som är första generationen under den varg som är grundaren av avelslinjen. Och vad gälle Kynnahanen behöver man inte tvivla, tiken i Kynnareviret går redan tillsammans med en nu hane.
I Galven i norra Hälsingland finns också en invandrad hane som kom samma år som Kynnahanen. Galvenhanen har också tillfört tre viktiga valpkullar. Obekräftade uppgifter gör gällande att även Galenhanen saknas. Han är bland annat pappa till den nu saknade Galventiken som hade revir vid Eidskog.
Och på torsdagen avlivades en varg som blev skadad i en olycka med en suv på östsidan av Glomma vid Opphus mellan Rena och Koppang. Bilen var så hög att vargen fastnade under framvagnen och släpades med en bit efter kollisionen.
Vargen var vaken men orörlig när personal från Statens naturoppsyn anlände till platsen. Bedömning var att vargen var allvarligt skadad och den avlivades.
Olyckplatsen är belägen inom Julussareviret, men uppfattningen är ändå att hanvargen var en kringströvande varg.
Kroppen ska DNA-testas för att man ska få reda på härstamningen.
Räknar vi in Galvenhanen fick vi alltså besked om fyra döda vargar den här veckan, kanske det till och med handlar om fem döda vargar. Minst fyra av dem sannolikt tjuvjagade eftersom vargar inte lämnar sina revir om inget utöver det vanliga inträffar.
Vi skrev inledningsvis att vargarnas försvinnande även var ett hårt slag för jägarna.
Petter Wabakken vargforskare knuten till Skandulv säger i tidningen Glåmdalen med adress till norska jägare:
- Bägge vargarna (Galventiken och Kynnahanen vår anm) var mycket viktiga för genetiken i vargstammen. Kynnahanen är pappa till fyra avkommor som etablerat sig i revir i Sverige och som redan fått valpar. Det är främst inavelgraden i vargstammen som EU har efterlyst en förbättring av innan man kan tillåta licensjakt igen i Sverige. Det kan betyda att svenska jägare måste fortsätta vänta på att få börja jaga varg igen, vilket innebär att vargstammen i Sverige växer vilket i sin tur innebär att fler svenska vargar drar över gränsen till Norge.

 

Gå till arkivet