Fem män är nu häktade på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott i norra Dalarna

2012-05-11 |

De fyra män från Härjedalen som i söndags togs på bar gärning när de utrustade med kött befann sig i anslutning till årets lya i Tandsjöreviret häktades av Mora tingsrätt på onsdagen i polishuset i Borlänge.
Det häktades på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott.
Under fredagen häktades en femte man, en 28-åring från Lillhärdal som fanns i området på en skoter. De fyra andra gick till fots.
Uppdaterad 12 maj.

Den femte mannen anhölls redan på onsdagen. Han är misstänkt för att ha deltagit i jakten i området runt Ulvsjön i norra delarna av Mora kommun.
Kammaråklagare Åse Schultz utesluter inte att fler personer kan komma att gripas den närmaste tiden.
Samtliga fem är hemmahörande i Lillhärdal och Sveg. Männen från Lillhärdal är i åldrarna 28 till 48 år, mannen från Sveg är 68 år. Den senare har varit med att arrangera ett stormöte som protest mot rådande rovdjurspolitik.
En bil har beslagtagits av polisen i Sveg för teknisk undersökning. Man misstänker att det använts på något sätt i den misstänkta olagliga jakten.
I Aftonbladet berättar en bekant till männen att han fått se decimeterlånga platsrör som skulle fyllas med gift och tryckas in i kött som skulle placeras ut i vargmarkerna. När männen greps i söndags hade de kött med sig enligt uppgift till rovdjur.se.
Om köttet var preparerat på något sätt framgår inte av häktningarna, men eftersom samtliga personer som var i området nu är häktade eller begärts häktade för grovt jaktbrott kan detta inte uteslutas.
Åtal ska vara väckt senast 23 maj.

Gå till arkivet