Fastighetsägare vill ha vargförbud i Härjedalen

2010-04-29 |

Med ett medborgarförslag vänder sig ett 30-tal fastighetsägare till fullmäktige och vill att kommunen ska förbjuda varg inom Härjedalens gränser.

Nordanstigs kommunfullmäktige fattade ett kontroversiellt beslut när de i februari 2010 klubbade genom förslaget att bli landets första officiellt vargfria kommun. Nu är det Härjedalens kommun tur menar ett 30-tal markägare som vill att kommunen ska följa Hälsingekommunens linje.

I sin skrivelse till kommunfullmäktige skriver fastighetsägarna att de inte vill ha vargar inom Härjedalens kommungränser. Mot bakgrund av den rovdjurstäthet som redan råder i Härjedalen, utan varg, finner man det ohållbart med förekomst av varg inom kommunens gränser.

– Jag har full förståelse för de som drabbas och jag förstår att de är irriterade. Vi har ett stort rovdjurstryck i Härjedalen, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S).

– Först och främst ska ärendet beredas ordentligt. Men förslaget är inte ologiskt med tanke på de skador vargen ställt till med för renägare och övriga djurägare de senaste åren.

Relaterade länkar

Gå till arkivet