Fårjagande varg väster om Skillingaryd hotas av skyddsjakt efter två attacker på en vecka

2013-06-16 |

Vargen som orsakade 21 fårs död förra helgen öster Hestra söder om Jönköping slog till igen i helgen.
Natten till lördagen dog sex får i en hage någon mil österut mot Skillingaryd.
Vargen tog sig troligen in genom att simma över den å som hagen hade som naturlig stängsling för fåren.

I hagen fanns enligt Länsstyrelsen 14 får, sex är döda och resterande mer eller mindre skadade. Enligt lokaltidningen är två så skadade att de troligen kommer att avlivas.
Enligt Länsstyrelsen var hagen stängslad förutom mot ån. Dock handlar det inte om ett s k rovdjursavisande stängsel med fem trådar. Hagen som ligger i anslutning till gården är stängslad med tre eltrådar
Under lördagen fick fårägaren hjälp att sätta upp lapptyg och akutnät för att stoppa vargen att ta sig in i hagen igen under de närmste dygnen.
En skyddsjaktsansökan på vargen lämnades in redan i torsdag till Naturvårdsverket. Länsstyrelsens ska vara klart senast nu på tisdag 18 juni.
Fårägarna i länet uppmanas nu av Länsstyrelsen att se över sina stängsel och komplettera eventuella brister, t ex stängslingar mot vattendrag.
Enligt Viltskadecenter ska ett väl fungerande stängsel bestå av fyra sidor.
Öppningar mot vatten, som håller fåren på plats, är en öppen dörr för en varg.

Från Kalmar län har en skyddsjaktansökan också lämnats in på en varg. Denna ligger bakom en fem sex attacker på får i Västervikstrakten upp mot Oskarshamn
Problem uppstår när ensamma ungvargar kommer ner i Småland och möter får som in princip går ostängslade sett med vargens ögon.

Gå till arkivet