Fårattacker på flera håll i helgen - skyddsjakt på Vikbovargen tlll 31 oktober

2011-10-03 |

Skyddsjakten på Vikbovargen förlängs. 27 döda får och flera som inte hittats efter attacken på ö-fåren i söndags blev för mycket.
Naturvårdsverket lämnade ett positivt besked på måndagen efter att Länsstyrelsen gett klartecken. Det blir fortsatt jakt hela oktober.
Jägarna som jaktat på vargen i snart en månad hoppas nu på fler jägare i kombination med älgjakten som inleds på måndag.

Även vargarna i Skultunareviret har varit i farten i helgen. Fyra får dödades i Hassmyra utanför Fläckebo i lördags och natten till måndagen dödares minst 15 får i Rörbo också det i närheten av Fläckebo.
Länsstyrelsen har säkrat att det är varg som angripit fåren.
Revirtiken födde i våras sju eller åtta valpar som alla verkar vara på fötter fortfarande.
Den drabbade fårägaren i Rörbo säger att han nu ska begära skyddsjakt.
Hur en skyddsjakt på ett av föräldradjuren, eller båda, ska kunna godkännas med sju eller åtta valpar, och då pratar vi valpar som långt ifrån är jaktdugliga, ska försvaras djurskyddsligt är svårt att förstå.

Och i sydöstra Småland har LRF nu begärt skyddsjakt på Kynnatiken som rivit får på flera ställen senaste tiden. Attackerna har skett i trakterna kring Hamneda och Göterydstrakten.
Totalt ska fyra får ha dödats den senaste veckan plus att ett fick avlivas efter att ha skadats svårt.
Skulle Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronoberg säga ja till skyddsjakt på tiken, som är en genetiskt viktig varg från det norska Kynnareviret, innebär det att en vargetablering i södra Sverige skjuts på en oviss framtid.
Kynnareviret ligger inne i Norge rakt öster om nordänden av Värmland.
Tiken tog bakspår från hemmareviret på en annan tik, den som flyttades ner från Sveg till Kilsbergen och sedan gick tillbaka upp till Härjedalen där hin fortfarande är kvar utefter länsgränsen till Dalarna.
När Kynnatiken kom till Kilsbergen där Sveghonan släpptes fortsatten hon syöst ner över Småland, en tur in i Blekinge och norra Skåne innan hon slog sig till ro i sydösta Kronobergs län utanför Ljungby.

Gå till arkivet