Fårägare vill ha förlängd jakt på Kynna

2011-11-01 |

På fredag 4 november går skyddsjakten på Kynnavargen i Småland ut. Och redan är en ansökan om en förlängning förberedd. Vargtiken har överlevt skyddsjakten sedan 20 oktober trots att alla 200 älgjägare i området haft tillstånd att skjuta henne.

Enligt LRF så kommer djuren i området att hållas ute cirka en månad till på grund av gynnsamt väder. Däremot är betessäsongen över vilket kräver utfordring ut i hagarna vilket torde innebära att djuren hålls närmare ladugårdarna.
Sedan jakten startade har inga tamdjur blivit attackerade, ändå säger Naturvårdsverkets handläggare att det är brukligt med några veckors förlängning när sådan söks.
Sändaren verkar också vara ett gissel för Kynnatiken. Inte nog med att jägarna har fått möjlighet till hennes position med några timmars förskjutning nu tar också Naturvårdsverket hjälp av sändaren eftersom man vet att hon finns kvar i området vid bedömningen om skyddsjakten skall förlängas.
Att hon inte rivit några fler tamdjur förklaras med att hon haft slaktrester att äta från den pågående älgjakten. Om hon haft det kan man ju undra varför hon gjort sig besväret att riva en egen älg. Och inte ligger det så mycket slaktrester kvar i skogen från jakten. Det är mest inälvor som lämnas kvar. Resten tas hem till slaktboden.

 

Gå till arkivet