EU brottsanmäler svensk vargjakt

2011-01-17 |

På måndagen tröt miljökommissionären Janez Potocniks tålamod med den svenska vargpolitiken. Potocnik och hans kommissionskolleger kommer att anmäla Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning.

EU:s direktiv om livsmiljöer accepterar i princip inte vargjakt. Ska jakt förekomma måste den vara mycket begränsad och snävt reglerad.

Sedan Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden anmält den svenska licensjakten på varg till EU-kommissionen förs en skriftväxling mellan unionens miljökommissionär Janez Potocnik och Sveriges miljöminister Andreas Carlgren, vilket DN.se tidigare rapporterat.

Potocnik har krävt svar på ett antal frågor från Carlgren. Kommissionären är kritisk bland annat mot att ett tak för antalet vargar satts och att vargens utbredningsområde minskar i takt med att renskötselområdet utvidgas.

Potocnik menar att Sverige jagar varg utan att ha säkrat att vargstammen kan bevaras.

Carlgren har svarat på EU:s frågor, men kommissionen hade inte hunnit utvärdera svaren innan den svenska licensjakten inleddes den 15 januari.

”De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning”, skriver därför Janez Potocnik i ett uttalande på måndagen.

Relaterade länkar

Gå till arkivet