En vargtik har skjutits i det område i Grangärde där den oskygga vargen funnits

2011-07-09 |

Föräldralösa unga vargar från Tansenreviret jagar rådjur i Grangärde och nu vill jägare i byn skyddsjaga dem.

På fredagen sköts en vargtik i Grangärde. Skyddsjakten beviljades redan i maj men då kunde ingen varg fällas. Skyddsjaktbeslutet förlängdes i förra veckan efter att vargen attackerat får och nu kunde de särskilt utvalda jägarna fälla vargen.


- Vargen har skjutits inom det område nära bebyggelsen där flera observationer av en orädd varg rapporterats, så vi är ganska säkra på att det är rätt varg som fällts, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelse i ett pressmeddelande på fredagen.

Redan i mars
I mars ansökte jägare om skyddsjakt på två vargar som jagade rådjur runt byn.
Länsstyrelsen avslog ansökan men eftersom vargarna stannat i området och fortsatt sitt beteende gav man tillstånd för två veckor sedan till jakt efter en ny ansökan.
Vargarna i Grangärde har fortsatt att jaga nära byn och har setts  då och då på byvägen. Och byborna menar att vargarna uppträder oskyggt.
Vargarna härstammar från det närbelägna Tansenreviret som har sitt centrum några mil norrut.
Men de är inte oskygga i den meningen att de inte går undan om man skrämmer dem.
De ”oskygga” vargarna är med stor sannolik ett resultat av jakten i januari då föräldratiken i Tansenreviret sköts. Spårningar som Länsstyrelsens naturbevakare gjorde tiden efter jakten visar att föräldrahanen vid dessa tillfällen inte gick ihop med valparna. Ibland hade han en varg i följe. 
I dag tyder mycket på att han inte ens finns kvar i reviret.
Att hanen struntade i valparna betyder att det inte fick den vägledning de så väl behöver för att hålla sig från människor. Och de jagar lättjagade rådjur som håller till nära byarna Grangärde och Nyhammar.

 

Relaterade länkar

Gå till arkivet