DNA-analysen klar: Vargen i Överkalix är viktig men svenskfödd

2016-01-18 |

Den varg som sedan några veckor finns i skogarna norr om Överkalix är inte en invandrare, men väl en riktig långvandrare.
Gott och väl 60 mil är det ner till Prästskogshöjden där tiken är född, fågelvägen.

Vargen som troligen är en liten tik enligt spårarnas bedömning, är född 2014 i reviret Prästskogen 3 nordväst om Färila i Hälsingland.
Könet fick inget genomslag i DNA-analysen, men bedömningen IRL är att det är en tik. Är det en tik är hon unik. Tikar brukar inte gå några längre sträckor när de lämnar sitt födelserevir. Vilket också återspelglas i den svenska vargpopulationens hopklumpning i Mellansverige.
Vi har haft en långvandrerska tidigare, Kynnatiken som gick ner från Kynnareviret väster om nordligaste Värmland hela vägen till norra Skåne innan hon vände upp och tog revir i trakterna av Älmhult i södra Småland. Där hon sköts under en uppmärksammad skyddsjakt sedan hon inte kunde låta bli de dåligt hägnade fåren i området.
Även om vargtiken i Överkalix inte är en invandrare är hon ändå en genetisk viktig varg, en så kallad F1, eftersom den är avkomma efter invandraren Galvenhanen (F).
Om hon tänker stanna i Överkalix eller gå vidare norrut återstår att se.
För att den svenska populationen skall dra nytta av dess genetiska
företräden måste den återvända söderut.
Någon etablering i nuvarande område lär inte fungera med ren i området. Eller också är hon en pionjär.

Gå till arkivet