Den oskygga vargen i Ockelbo hade en gammal skottskada visar undersökning av kroppen

2012-11-27 |

Nu har vi det troliga svaret varför den närgångna och oskygga vargen i utkanten av Ockelbo, som sköts nyligen på skyddsjakt, var så närgången.
Han gick omkring med en gammal skottskada.
Det konstaterades vid den undersökning av kroppen som alltid sker på SVA i Uppsala, bland annat just för att upptäcka eventuella gamla skottskador.

Det innebär att båda de vargar som senast skyddsjagats i Gävleborgs län hade gamla skottskador. Det vill säga - båda har tidigare varit utsatta för illegal jakt, eller tjuvjakt som det heter i folkmun.
I december 2010 sköts en vargtik på skyddsjakt väster om Edsbyn i det område som då gick under namnet Homnareviret. Hon var väldigt inriktat på hundar, vilket kan förklaras av att även hon hade en gamla skottskada som kan ha hämmat henne att jaga sitt huvudbyte älg. Polisen utreder saken som grov olaga jakt.
Samma med Ockelbohanen som sköts tidgare i höstas. Han höll till  nordväst om tätorten och jagade katter och annat lättfångat runt gårdarna i området.
Vid undersökningen upptäckte man fragment från en kula i främre delen av kroppen, i bringan. Skadorna hade börjat läka.
Tjuvjakten var uppe till diskussion på Länsstyrelsen i Gävle då Viltförvaltningsdelegationen har samlas för möte.

Ytterligare en död varg i Fansenområdet hittad
Samtidigt kommer nu uppgifter om att ett vargskelett har hittats i samma område som en ung tikvarg i februari förra året kördes ihjäl med skoter på sjön Fansen.
Polisen misstänker att skelettet kan härröra från ett kullsyskon tlll den dödade tiken. Polisen vet att minst en av de två misstänkta för att ha kört ihjäl Fansentiken med skoter befann sig på skidor i samma område som skelettet hittades dagen innan skoterdramat på Fansen.

 

Gå till arkivet