Den kringgående rörelsen ska påtalas för EU-kommissionen i gemensam skrivelse

2011-08-23 |

Vi inför skyddsjakt i en kringgående rörelse beskrev Andreas Carlgren regeringens nya vargpolitik som han hoppas ska lugna EU-kommissionen.

Efter påtryckningar från EU-kommissionen stoppade regeringen licensjakt på varg till nästa vinter. Istället blir det utökad skyddsjakt som Andreas Carlgren under presskonferensen i förra veckan beskrev som en kringgående rörelse runt EU. Han lät också meddela att att licensjakten återupptas igen 2013.
Svenska rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden anser att regeringen försöker dribbla bort kommissionen för att slippa en fällning i EU:s domstol.
I en gemensam skrivelse till EU-kommissionen ska man nu påtala detta.

De tre föreningarna anser att det är viktigt att EU-kommissionen får reda på att regeringen försöker lura kommissionen, gå runt och hålla uppe med jakten, men sedan fortsätta igen trots att vargstammen inte är livskraftig.
- Regeringen verkar hoppas att med den här manövern så ska kommissionen lägga ner ärendet och man ska slippa bli fälld i domstolen. Med eftersom man nu har förbundit sig via ännu en licensjakt 2013 både politiskt och i olika dokument så menar vi att den frågan måste prövas. Vi vill ha ett prejudikat i domstolen som förhindrar framtida licensjakt, säger SNFs Mikael Karlsson i en intervju med Ekot.

Bakgrund
Vintern 2010 blev det licensjakt på varg i Sverige. De fyra miljöorganisationer Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen. Världsnaturfonden och Djurskyddet anmälde Sverige till EU-kommissionen.
Man menar att regeringen tillåter allmän jakt på en hotad art utan att artens långvariga överlevnad är säkrad. Kommissionen gav organisationerna rätt och har vid upprepade tillfällen kritiserat den svenska politiken.
Förra veckan insåg regeringen att man var på väg att hamna i EU-domstolen och valde att backa både på licensjakten och det tak för populationen på 210 djur som satts. Istället lovade miljöminister Andreas Carlgren i "en kringgående rörelse" skyddsjakt på varg.

Relaterade länkar

Gå till arkivet