Dags byta namn på Torndedalsparet - kvar i Tiveden efter fyra veckor

2013-03-19 |

Det finns inga bilder på Tivedsparet, men så här ser det ut när två vargar väntar på att vakna upp för att senare transporteras i bil genom norra Sverige söderut.

Fyra veckor har nu gått sedan Tornedalsparet fångades in utanför Övertorneå och kördes ner till Tiveden där de släpptes.
Och de är fortfarande kvar i det område de ganska snart började patrullera av. Det börjar allt mer likna ett normalt beteende hos två revirvargar.
- Paret visar inga som helst tecken på att vilja ge sig av, säger Olof Liberg.

Det här betyder att man nu kan börja räkna in paret i nationalparkens fauna. Och det finns all anledning hoppas att valpar föds av tiken senare i vår. Hon löpte när hon fångades in tillsammans med sin hane.
Om allt nu faller på plats betyder det att paret är den första lyckade vargflytten sedan 1984 då en hanvarg som gått till Skåne fångades in på åkrarna vid Falsterbo och kördes upp till väster om Leksand där den släpptes i det som i dag är Sångenreviret.
Varghanen gick skjutrakt tillbaka söderut, men hann aldrig fram till Falsterbonäset eftersom den blev skjuten av en slaktdjursbonde utanför Halmstad.
Sedan dess har alla vargar som flyttats gått tillbaka till det område där de fångats in. Åtta vargar har hittills gjort samma erfarenhet, bland annat den med den finsk-ryska vargtiken som nu är inne på sitt fjärde återtåg efter lika många sövningar och flyttar.
Tornedalsparet som härmed döps om till Tivedsparet är våra mest betydelsefulla vargar denna vår. Valpar med nya gener skulle vara ett bra belöning för alla inblandade i denna vargflyttkarusell som pågått sedan våren 2011.

Gå till arkivet