Bråket om björnjakten tar ny fart

2010-08-23 |

Oförargliga och ett trevligt inslag i vår natur - eller farliga rovdjur som dödar tamdjur, älgar och hotar människor? Frågan om björnen har blossat upp lagom till årets jakt som inleddes i lördags.
Aldrig tidigare i modern tid har jaktkvoten varit högre än i år, vilket fått Rovdjursföreningen att reagera. Samtidigt kräver jägarna en ännu större tilldelning.

- Man åker inte längre till Kanada och Ryssland för att jaga björn. Man åker till Sverige, säger Rovdjursföreningens styrelseledamot Robert Franzén.

Jaktlobbygrupper har utövat påtryckningar för att Naturvårdsverket och Länsstyrelserna runt om i landet ska öka kvoten, vilket också skett stadigt sedan 2000-talet. Sedan år 2000 har tilldelningen gått från 56 björnar till 288 i år. En utveckling som dock kritikerna menar måste stoppas omgående.

- Jägarna är starka lobbyister och det finns egentligen ingen som har resurser att tala emot dem, säger Robert Franzén.

Rovdjursföreningen gör dock sitt bästa för att belysa frågan.

- Björnstammen är stor, men det handlar om reproduktionen. Jägarna bör vara försiktigare och inte bara kräva mer och mer. I Jämtland konstaterade Naturvårdsverket själva att kurvan för jaktkvoten inte var hållbar, ändå ökade de årets tilldelning med 30 procent till 90 björnar, säger han vidare.

Relaterade länkar

Gå till arkivet