Björnjakten är över - 297 björnar skjutna

2011-10-05 |

Foto: Hans Ring. Björnen var fredad under perioden 1913-1942. Sedan 1981 regleras björnjakten av Naturvårdsverket genom licensgivning.

Sammanlagt 295 björnar fick skjutas i samband med årets licensjakt. Det sköts 297.
Den sista björnen sköts i Norrbotten i Jokkmokks kommun som också dominerar länet stort med 23 fällda björnar.
De två överskjutningarna har skett med en i vardera Dalarna och Jämtland. Överskjutningar räknas inte av på totalen utan varje län får behålla den tilldelning det fick från början.

Norrbotten var det län som blev sist färdigt med sin licens.

Björnjakt i Jämtland är över sedan länge. Den sista björnen sköts i Björnrike utanför Vemdalen.
Men jakten kanske återupptas, jägarna i Jämtland ha ansökt om utökad jakt på 30 björnar.

Jägareförbundet i Dalarna har också ansökt om en utökning av årets björnlicens med 12 björnar sedan licensen var fylld. Man har en överskjutning i område 2.
Jakten i hela Västerbotten är avslutad med 25 björnar skjutna.

Länsstyrelsen i Jämtland misstänker två fall av olaga jakt i samband med björnjakten, i båda fallen handar det om att jägare i Strömsund och Härjedalen använt sig av åtel vilket inte är tillåtet.

Sedan tidigare är två fall av misstänkta jaktbrott polisanmälda. Under björnjaktens inledande dagar sköts två björnhonor med ungar i Älvros och Vemdalen och därmed utreds nu fyra fall av misstänkta jaktbrott i länet.

Värmland
hade i år liksom förra året två björnar på licensen, en i Torsby och en Hagfors kommuner. Den första sköts i Fastnäs norr om Ekshärad i Klarälvdalen. Några dagar senar sköts den andra, en hane, sex år och ca 180 kilo. Björnen som var chipad sköts i Höljes längts norr ut i länet.

I årets björnjakt har jägare vid åtminstone 34 tillfällen skjutit mot en björn utan att lyckas fälla den. Blodspår har visat att en del av dessa björnar skadeskjutits.
Sju fall av påskjutna björnar har rapporterats in till Länsstyrelsen i Norrbotten. Samtliga fall har skett under den pågående licensjakten.
Av dom sju inrapporterade fallen så vet länsstyrelsen att åtminstone en björn i Arvidsjaurtrakten är träffad. Här har man hittat blodspår efter det skjutna djuret. Den björnen är nu avräknad från årets jaktkvot.
Ett eftersök pågår när detta skrivs torsdag 8 september i Bodentrakten. Två björnar som bedöms som oskadda i Älvsbyområdet har lagts tillbaka till kvoten och tre björnar har länsstyrelsen ännu inte hunnit fatta beslut om. Det gäller björn i Gällivare, Boden och Arjeplog.

En överskjutning av björn gjordes i Dalarnas område 2. Björnen sköts i Älvdalen. Dalajägarna vill ha en utökning med 12 björnar.
Dalapolisen utreder tre fall av misstänkta jaktbrott i samband med björnjakten.

I Härjedalen har två björnhonor skjutits trots att de haft ungar med sig. Den ena på måndagen i Älvros och den andra på tisdagsmorgonen i Vemdalen.

I Orsaskogarna i Tandbergsområdet har en björnmamma med sändare och minst en årsunge skjutits. Det är björnhonan Unna som dödats. Enligt samstämmiga uppgifter hade hon tidigare i sommar tre ungar hos sig, nu vid jakttillfället fanns bara en unge. Polis utreder och jägarna är misstänkta för grovt jaktbrott.
Vad som hänt med övriga två ungar utreds.
Unna har gått i Tandberg med sina tre årsungar sedan i våras och lokala jägare kände väl till henne och undvek därför att jaga i området för att slippa få henne i ett drev.
Trots att det är en årsunge kommer den inte att avlivas, Enligt Björnprojektet klarar sig årsungar som blir ensamma vid den här tiden på året. Något som kan verka lite konstigt eftersom björnungarna stannar hos sin mamma mellan ett och två år. Alltid över den första vintern.

295 björnar skall dö innan årets jakt är över. Det är ca 10 procent av den beräknade björnpopulationen i Sverige.
Enligt samma beräkningar finns flest björnar i Jämtland, vilket också återspeglas i antalet licensbjörnar i länet som är 90.
Jakten i licenslänen pågår från 21 augusti till och med 15 oktober, i Norrbotten gäller dessa datum nedanför odlingsgränsen - ovanför odlingsgränsen är det jakt till och med  30 september.

Tidigare i år har länsstyrelser i björnlän gett tillstånd för skyddsjakt på tio björnar, samtliga gäller björn som befunnit sig inom olika samebyars renbetesområden, Idre nya sameby har dessutom skjutit en björn med stöd av §28.

Björnjakten nedanför odlingsgränsen i Västerbotten, område  2, avlystes redan fredag 2 september. Det var första licensområdet i landet som jagat färdigt.

En björnhane på 288 kg sköts andra jaktdagen i Bollnäs kommun, som det ser ut nu årets största björn. Största björnen som skjutits i Sverige någonsin vägde 343 kilo.
Årets minsta björn i årets jakt så här långt är en hane som sköts i Ljusdal. Den vägde endast 25 kilo. i Ljusdal sköts också den näst minsta björnen, en hona på 28 kilo.

23 björnar med en vikt över 200 kg har skjutits på olika håll.
47 björnar vägde 75 kilo eller mindre. Alla björnar är ännu inte invägda i statistiken så det kan bli förändringar i dessa siffror.Jakten så här långt - 297 skjutna av 295
Siffran antal skjutna - andra siffran i förekommand fall visar licenstilldelning

Värmland -- 2 Jakten avlyst
Gävleborg -- 50 Jakten avlyst
Norrbotten -- 72 Jakten avlyst
Dalarna omr I -- 5 Jakten avlyst
Dalarna omr II a & b -- 34 34 Jakten avlyst - en överskjutning
Västerbotten omr I -- 16 Jakten avlyst
Västerbotten omr II --9 Jakten avlyst
Västernorrland -- 18 Jakten avlyst
Jämtland omr I -- 46 45 Jakten avlyst - en överskjutning
Jämtland omr II -- 45 Jakten avlyst

Relaterade länkar

Gå till arkivet