Åtta björnar på en vecka skyddsjagade i Jämtland

2012-05-12 |

I måndags sköts fem björnar inom loppet av 15 minuter från helikopter nära Bruksvallarna inom Mittådalens samebys kalvningsområde.
Sent på torsdagen sköts ytterligare tre björnar i Jämtland i Offerdalsfjällen. En hona med två ungar befann sig mitt inne i Jovnevaerie samebys renkalvningsområde och hade börjat dödat flera renkalvar.

Samebyn sökte redan i torsdags skyddsjakt på de tre björnarna som senare under dagen lokaliserades till området mellan Långvattnet och Stor-Stensjön i Offerdalsfjällen.
– I området finns tusentals renar och många av dem är dräktiga vajor eller nyfödda kalvar. På grund av att det fortfarande är mycket snö i fjällen kan björnarna orsaka väldigt mycket skada på kort tid, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen till Länstidningen i Östersund.

Normalt är snön i det närmaste borta när kalvningen sätter in, men år ligger snön fortfarande kvar vilket innebär att de små kalvarna fastnar i kvar i snön när det försöker fly undan attacker från rovdjuren, björnar i det här fallet.

Det innebär att det handlar om snabba beslut för att inte skadorna i renhjordarna ska bli för omfattande.

Att försöka skrämma björnarna bort från området ansågs inte möjligt eftersom de befann sig mitt inne i kalvningslandet. Och av den anledningen kunde man heller inte använda helikopter för att jaga dem. Istället användes smygjakt för att avliva björnarna.

Gå till arkivet