Årets fyrtioförsta varg dog under en helikopter på fredagen

2012-12-01 |

När det återstår exakt en månad av 2012 har 41 vargar dött av olika anledningar i Skandinavien. På fredagen dog den fyrtioförsta vargen då den sköts från helikopter några mil norr om Vemdalen.

Det var Tåssåsens och Handölsdalens samebyar som ansökt om att skyddsjakt på vargen. Enligt renägarna ställde vargen till stora problem för skötseln av renhjordarna i området.
Länsstyrelsen i Jämtland håller med renägarna och såg ingen annan lösning än att skjuta vargen.
Man bedömer att det handlar om en ung hane född våren 2011. Enligt DNA-analys tillhör vargen den inavlade grenen av den skandinaviska vargpopulationen.
Det ligger ytterligare en skyddsjakt i länet och väntar på verkställighet. Länsstyrelsen har gett Ruvhten Sijte sameby i västra Härjedalen tillstånd till skyddsjakt på en varg som sedan oktober varit och rört om bland renarna i dess område.
Under november har renskötare i Jämtland lämnat in ansökningar för skyddsjakt på totalt tio vargar, varav två gäller det finsk-ryska-svenska paret som har sitt kärnområde nordväst om Junsele men ibland går över gränsen till Jämtland. Dessa båda vargar skall inte röras har regeringen sagt och därmed har ansökan avslagits av Länsstyrelsen.
För två av vargarna har tillstånd givits, varav en redan är död. Vad som kommer att ske med övriga sex ansökningar avvaktar man med så länge. Samtliga vargar som befinner sig i Jämtland tillhör den inavlade grenen av vargpopulationen enligt DNA-analyser av insamlad spillning.

Gå till arkivet