Andra järven på ett år som körs ihjäl på E20 vid Strängnäs

2016-04-01 |

En järv hittades påkörd och död på E20 utanför Strängnäs. Den upptäcktes på fredag eftermiddag vid trafikplatsen Biskopskvarn.
Det är andra gången på ett år som en järv påkörs och dödas på E20 nära Strängnäs.

För nästan precis ett år sedan hittades en död järv vid Läggesta intill wireräcket vid sidan av vägen.
Den här gången hittades den påkörda järven vid trafikplatsen Biskopskvarn. Det var en bilist som passerade som larmade polisen om att det låg ett dött djur vid vägen.
När olyckan har hänt och vem som kört på järven är okänt. Det kan vara
en långtradare som passerat platsen samtidigt som djuret sprungit ut på
vägen och in under bilen långt bak.
Det är nästan omöjligt för en förare av en tung lastbil att märka om att ett djur körs på på det sättet.
För något år sedan var det en långtradare som körde på en varg som sprang
in i bilen långt bak. Vargen hittades död. Föraren av en långtradare som passerat platsen på natten läste om det och förstod då att det sannolikt var han som kört på vargen. Han hade känt i bilen att det var något.
Under senare år har allt fler järvar börjat röra sig söderut i skogslandet. Tidigare beskrevs järven som en art som levde i vår fjällkedja. Det finns nu fasta populationer i skogslandet i Värmland, Dalarna och Hälsingland.
Och det har tidigare visat sig med hjälp av radiomärkta järvar att de kan vara riktiga långvandrare liksom flera av de stora rovdjuren. Ofta är det hanar som är ute och rör på sig. Att de nu blir påkörda på E20 visar ju också att det handlar om ett djur som inte drar sig från att vandra långt.
JB

Gå till arkivet