45 får dödade eller försvunna i vargattack norr om Örebro

2012-11-04 |

45 får dog i en vargattack vid Ervalla några mil norr om Örebro. När exakt attacken skedde är man lite osäker på, men den upptäcktes på lördag morgon.
Sedan i vintras finns minst en stationär varg i området runt Frövi. Ervalla ligger lite sydväst från Frövi.
Hägnet där fåren attackerades var inte hägnat med rovdjursavvisande stängsel och dessutom öppet mot en å som rinner förbi fårhagen.

Av de 50 får som fanns i hagen återfanns fem levande, 18 dödade och resten verkar ha flytt ut i Dyltaån som rinner förbi hagen och drunknat.
Ån är i höst fylld med vatten och strid efter allt regnande och ett får som går i har små chanser att ta sig upp igen.

Länsstyrelsens personal har varit på platsen och konstaterat att det är e varg som varit framme. Antalet dödade, eller skadade får i kombination med skadebilden på de enskilda djuren talar om att den handlar om en vargattack.
Attacken har skett i samma område där en varg blev påkörd natten till onsdagen.
Sedan dess har vargen synts i omgivningarna ända in emot Örebro.
På gården finns totalt 650 tackor spridda i olika hagar.

Fårens ägare säger till na.se att man i princip har alla hagar elstängslade men att det inte duger att hålla varg utanför.
Men för att det skall vara effektivt måste alla sidor på en fårhage vara stängslat med rovdjursavvisande stängsel vilket inte den drabbade hage var. Dels var den inte stängslad med rovddjursavvisande stängse, och dels var den  inte heller stängslad mot ån. Och en varg drar sig inte från att simma in i en fårhage.
Vilken typ av elstängsel som satts upp på gården är inte känt.

Ägaren säger allt hade varit rovdjursstängslat om man fått länsstyrelsens beslut på en stängselansökan i tid. Den lämnades in förra året i mars, först i september i år fick man besked att bidrag för stängesel beviljats. Det dröjde alltså 17 månader för Länsstyrelsen att behandla saken.

Tidigare i år gick en varg in ett fårhägn utefter Järleån just från den ohägnade åsidan och dödade 10 får.

Den attacken skedde nära inloppet från Norasjön. Järleån rinner sedan vidare ner mot området Ervalla och byter efter hand  namn till Dylteån.

Gå till arkivet