31 får dödade av varg i Rialareviret

2012-08-06 |

På en fårgård nordöst om Åkersberga vid sjön Viren intill Vira bruk har 31 får dödats av varg. Attacken skedde i förra veckan natten till fredag.
Att det handlar om varg står helt klart. Bland annat har vargspillning samlats in, vilket gör att man har goda chanser att få reda på vilken individ som gjort sig skyldig till attacken.

Fårhagen som ligger inom Rialareviret var stängslad på tre sidor, den fjärde var öppen mot sjön och det var där vargen gått in i hagen.
Antingen är det en Rialavarg som utfört attacken, eller också kan det vara den varg som under sommaren dödat får på flera håll längre norrut utefter Roslagskusten.
Den senaste fårattacken skedde på en ö utanför Öregrund och vargen gick under namnet Gräsövargen trots att attacken skedde på den mindre ön Risten utanför Gräsö.
Skyddsjakt begärdes på vargen vilket också beviljades. Dock utan att vargen kunde skjutas. Den gjorde sig osynlig helt enkelt och sedan dess har det inte skett några ytterligare attacker på får.

Det här är den trettonde attacken på får i Sverige hittills i år. Sammanlagt har 111 får dödats eller skadats och avlivats i attackerna.

I inget fall har fåren funnits bakom godkända rovdjursavvisande stängsel.

Vad beträffar den senaste attacken vid Vira bruk var det andra gången fåren där attackerades. Förra gången var i september 2008 och redan då var fårhagen öppen mot sjön Viren. Den vargen fick skyddsjagas och dödades några veckor senare sedan den attackerar får runt om i det som område som i dag är Rialareviret.
Fårhagen i Vira bruk har alltså "stått öppen" för attacker hela tiden som Rialareviret funnits.

 

Gå till arkivet