24 år gammal häst som angreps av varg dog av överansträngning

2013-08-28 |

Det var en tumör i huvudet som direkt orsakade hästens död.
Men den indirekta orsaken var att den angrepps av en eller flera vargar och att hästens nedsatta konditionen på grund av tumören inte klarade av ansträngningen.
Fjordhästen som var 24 år hittades död i sin hage öster om Hällefors i slutet av juli.

Det fanns inga dödliga angreppsskador på hästen men den var äten av baktill. I hagen fanns några spår av varg och språngspår efter hästen som visade att något hänt utöver det vanliga.
Eftersom man inte kunde hitta några skador som visade vad hästen dött av skickades kroppen till SVA i Uppsala.
Obduktionsrapporten säger att hästen hade en tumör i huvudet som medfört nedsatt kondition och att den dött av hjärtstillestånd. Hästen var 24 år gammal. Tumören har också gett hästen onormalt tjock päls vilket gjort att den haft svårt att reglera sin kroppsvärme. Vid tillfället var det mycket varmt.
Attacken från vargarna medförde sannolikt att den till slut inte orkade och blev liggande. Enligt obduktionen hade vargen/vargarna börjat äta av hästen baktill när den fortfarande levde en kort stund.
I hagen fanns ytterligare en häst, en shetlandsponny. Denna hade lättare skador på bakben och på huvudet och för dessa fick den behandling. Om skadorna på shettisen är orsakade av varg är inte utrett. Men ägarna till hästarna menar att fjordingen sannolikt försvarat shettisen när vargen/vargarna gick in i hagen.
Vilka vargar i de två närliggande reviren som angrep hästarna är okänt.

Gå till arkivet