16 får döda i vargattack i Mullhyttan

2011-07-12 |

Mullhyttan ligger i Lekebergs kommun mellan Karlskoga och Örebro. Och väl inom Hasselforsreviret.

16 får har angripits av varg vid en gård nära Mullhyttan, Lekebergs kommun.
Tio tackor och fyra lamm dödades eller fick avlivas efter ha skadats och två saknas.
Sannolikt är det vargar från Hasselforsreviret som attackerat fåren.
Fårhagen hade inget rovdjursstängsel.

Angreppet skedde natten mot måndagen. Två av Länsstyrelsens besiktningsmän har varit på plats och konstaterat att det är en eller flera vargar angripit fåren.
Fårhagen var inte utrustad med rovdjursstängsel. Vargen eller vargarna har med största sannolikhet tagit sig in i hagen sjövägen, eftersom den i en riktning avgränsas mot sjön Multen.
– Vi har inte kunnat konstatera om det är fler än en varg, säger Länsstyrelsens rovdjursansvarige Fredrik Wilde. Det kan mycket väl ha varit bara en varg. Den har en benägenhet att triggas till jaktangrepp när den har kommit in bland många djur.
Mullhyttan gränsar mot ett av länets vargrevir, Hasselforsreviret. Men det kan också ha rört sig om en vandringsvarg som ännu inte tillhör något revir.
Länsstyrelsen har nu kontaktat djurägare som anmält intresse för att stå på en larmlista för rovdjursangrepp. Fakta om larmsystemet finns här.
Fårägarna har nu möjlighet att söka ersättning av Länsstyrelsen för skadorna och dessutom söka bidrag för uppsättning av rovdjursstängsel.
Händelsen i Mullhyttan är det tredje rovdjursangreppet mot får under 2011. Tidigare dödades en tacka i Tiveden av varg och ett lodjur angrep tre tackor i Svartå.

Gå till arkivet