15 identiska ansökningar om skyddsjakt på varg i Idre/Särna avslogs av Länsstyrelsen

2011-11-22 |

Jägarna i Idre och Särna har bombarderat Länsstyrelsen med skrivelser där de begär tillstånd för skyddsjakt på samtliga vargar med fast etablering inom Särna och Idre socken. Hittills har 156 ansökningar om skyddsjakt lämnats in.
Enligt Länsstyrelsens egen rapport finns det minst åtta, kanske nio vargar i området.
I dag tisdagen 22 november avslog Länsstyrelsen 15 identiska ansökningar om skyddsjakt på samtliga vargar som finns i de trakterna.

Idre Nya Sameby har en öppen begäran om skyddsjakt på ett vargpar nordväst om Idre utöver den så kallade Kilsbergstiken.
När det gäller Kilsbergstiken så revirmarkerar hon och följs av en varghane som kan innebära att det finns ytterligare en varg i området.
Kilsbergstiken kommer att flyttas tillsammans med sin hane planerar Naturvårdfsverket.
Vargspillning som DNA-analyserats visar att det utöver Kilsbergstiken handlar om vargar från Fulufjället, Siljansringen och Korsåreviret i Dalarna samt från Brattfors och Sandsjöreviret i Värmland. I våras sköts också en varghane vid Storvätteshågna som härstammade från Görsjö-reviret.
Det är inte alls säkert att alla dessa vargar finns kvar i området. Vi har tidigare skrivit om Idre-området som en "tratt" som vargar söderifrån vandrar igenom på väg norrut.
Idre nya sameby har i år skyddsjagat fem vargar som kommit in i renområdet.
- Länsstyrelsen har inte möjlighet att bevilja skyddsjakt för att skapa områden utan fast vargstam. Undantag gäller enbart för renskötselns åretruntmarker, säger Stig-Åke Svenson, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen Dalarna.
Det måste också finnas bevis på särskilt skadebenäget beteende hos vargarna, vilket inte konstaterats.Relaterade länkar

Gå till arkivet