13 hundar har dödats i Gävleborg – på tre år

2010-11-29 |

263 835 kronor. Så mycket har länsstyrelsen betalat ut för hundar som dödats eller skadats av varg i Gävleborg – bara de tre senaste åren.

– Hundar har gräddfil i vårt system, säger rovdjurshandläggare Daniel Hansson.

Statistisk från länsstyrelsen visar att hundar löper absolut störst risk att dödas eller skadas när de möter en varg. Vargen har sedan 2008 dödat 13 hundar och skadat tre i Gävleborg.

Under samma tidsperiod har björn skadat tre hundar, lodjur två och järv en. En hund har också skadats sedan en kungsörn gått till ­attack.

Det är alltså varg som dödat hund i Gävleborg de senaste tre åren. Stövare är den ras som angripits flest gånger av varg, följt av gråhund, drever, papillon och beagle.

Länsstyrelsen är särskilt frikostig med att betala ut ersättning för hundar.

– De är oskyddade och kan bli en enorm förlust för den drabbade, säger Daniel Hansson, på Länsstyrelsen Gävleborg.

Om hunden är mellan noll och två år får ägaren 15 000 kronor. Är den mellan två och tio år ligger ersättningen på 20 000. Högsta beloppet som en hundägare kan få är 30 000. I de fallen handlar det om en hund som blivit omskött av veterinär och sedan avlidit.

Ersättningen gäller oavsett hundras och oavsett vilket rovdjur som dödat hunden.

– Det skulle vara konstigt att säga att en hund är värd så mycket och en annan värd mer. Därför är det schablonbelopp som gäller.

Relaterade länkar

Gå till arkivet