Stängsel räddar både tam- och rovdjur


Rovdjursföreningen hjälper tamdjursägare att bygga rovdjursavvisande stängsel - det hindrar tamdjuren från att bli rivna och rovdjuren från att bli skjutna.

Först anordnar vi kurser i stängselbyggnad. Sedan organiserar vi handfasta stängselbyggnadsdagar där ideellt arbetande medlemmar hjälper tamdjursägare i rovdjursområden att sätta upp rovdjurssäkra elstängsel.

Vi är övertygade om att detta arbete på sikt skapar större acceptans för rovdjuren. Mötet människor emellan är viktigt - inte minst med tamdjursägare som har faktiska problem med rovdjur.

Vill du hjälpa till med stängsling?

Vi behöver fler ideella krafter som vill hjälpa till i detta arbete. Vill du göra ett handtag, eller veta mer om stängslingsarbetet, är du välkommen att höra av dig till den som ansvarar för stängslingen i den region du är intresserad av.

Här hittar du kontaktuppgifter till föreningens stängslingsansvariga.

Aktuella stängslingar hittar du i vår Kalender på webbens startsida.

Hur stängslar vi?

Högskolan i Dalarna har tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen och Studiefrämjandet tagit fram en video för hur vi sätter upp rovdjursavvisande stängsel.

Instruktionsvideon spelades in 2012/2013. Den innehåller sju kapitel och är cirka 27 minuter lång. Stängslet i videon besiktigades och godkändes av Länsstyrelsen Gävleborg i september 2013. Videon visar hur man monterar två olika typer av bidragsberättigade rovdjursavvisande stängsel, ett med fem strömförande trådar och ett med fårstängsel och två strömförande trådar. De flesta tekniker/metoder gäller för båda. Montering av grindar och inkoppling av strömkrets visas ej.Klicka på bilden för att komma till videon.


Klicka på bilden för att komma till videon.